preskoči na sadržaj

Gimnazija A. G. Matoša Đakovo

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježili smo dane kolektivne sadnje drveća u hrvatskoj

Autor: Vesna Tomić, 26. 10. 2019.

Od ideje do hvale vrijedne akcije, u koju su se spremno uključili naši učenici 4. razreda i njihovi profesori, a koja je Hrvatsku ponovno ujedinila - u sadnji drveća i ozelenjavanju urbanih sredina.

Učenici 4. razreda naše škole, pod vodstvom profesora biologije i kemije Filipa Babića, mag. educ. i profesorice biologije Ljerke Kuburić, prof. te uz punu podršku ravnatelja Zlatka Mrkića, prof., kao i svih ostalih važnih sudionika u koordinaciji akcije na razini Županije i Grada, u petak su, 25. listopada 2019. godine, u dvorištu škole obilježili Dane kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj - hvale vrijednu inicijativu Mateje Angeline Kramar iz Varaždina, koja je od ideje prezentirane u Facebook grupi prije nekoliko mjeseci prerasla u nešto puno veće i vrijednije - akciju koja je ujedinila veliki broj odgojno-obrazovnih ustanova, gradova, općina, udruga, firmi i pojedinaca na području Hrvatske u sadnji velikog broja sadnica drveća, i to u vremenu značajnih klimatskih promjena, intenzivne sječe drveća, otuđenja od prirode, kao i sve češće sadnje patuljastih oblika drveća, koje ne pruža adekvatan hlad, te kroz takvo ozelenjavanje urbanih sredina - podizanja kvalitete života, a sve kroz prepoznatljiv moto "Zasadi drvo, ne budi panj!".

Prisutnost stabala u okolišu u kojem boravimo ima brojne pozitivne učinke poput pružanja hlada tijekom ljetnih mjeseci, pročišćavanja zraka, sprječavanja erozije tla, smanjenje količine buke i brzine vjetra. Nadalje, drveće osigurava asimilaciju ugljikovog dioksida kroz proces fotosinteze čime se atmosfera obogaćuje prijeko potrebnim kisikom, a ujedno i "čisti" od prevelikih količina ugljikovog dioksida što dugoročno doprinosi borbi protiv klimatskih promjena. Pored svega navedenoga, nezanemariva je funkcija stabala kao staništa za brojne ptice, važne kukce te druge životinje, koje u slojevitosti visokog drveća pronalaze svoje mikrostanište čime se doprinosi i sveukupnoj biološkoj raznolikosti.

Nakon kratkog uvodnog predavanja vezanog uz pravilnu sadnju i njegu mladih sadnica, zainteresirani su učenici hrabro prihvatili ašove u ruke te u kratko vrijeme priredili sadne jame prikladnih proporcija i posadili sadnice biljnih vrsta, koje je za sadnju na području Đakova, kao i za potrebe naše gimnazije, osigurao Grad Đakovo, uz veliku pomoć tvrtke Univerzal d.o.o. iz Đakova u dopremi i distribuciji sadnica, a kojima dugujemo neizmjernu zahvalnost! 

Vrste koje smo odabrali za sadnju na zelenoj površini između školskog igrališta i zgrade, imajući jasnu viziju o dobrobiti tako pozicioniranih raznovrsnih stabala za pružanje hlada u Suncem izloženim prostorijama naše škole, su: crveni (Acer palmatum 'Atropurpureum') i gorski javor (Acer pseudoplatanus), likvidambar (Liquidambar styraciflua), judić/Judino drvo (Cercis siliquastrum) i tulipanovac (Liriodendron tulipifera).

Jedna od jasnih namjera ove inicijative bila je, između ostalog, povezivanje članova zajednice kroz akcije sadnje, kasnije i brige oko posađenih sadnica te osnaživanje građana kroz uključivanje u stvaranje budućnosti kakvu žele za sebe. Nakon naše male radne akcije ove su namjere nesumnjivo i ostvarene, čime su učenici završnog razreda ostavili neizbrisiv trag u neposrednom okolišu svoje škole, i to nadomak kraja svoga gimnazijskog obrazovanja, a sadnice koje će stasati u, vjerujemo veliko i zdravo drveće jednoga će ih dana podsjetiti na trenutke provedene u školi - kroz koje su i oni sami stasali u LJUDE i svojim doprinosom ostavili vrijedno naslijeđe generacijama koje dolaze.

Fotografije pogledajte u galeriji.

Tekst i fotografije: Filip Babić, mag. educ. biol. et chem.
CMS za škole logo
Gimnazija A. G. Matoša Đakovo / +385 31 814060, HR-31400 Đakovo / www.gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr / ured@gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju