preskoči na sadržaj

Gimnazija A. G. Matoša Đakovo

 > Naslovnica
Vijesti

Dana sjećanja na holokaust

Autor: Ines Jančula, 28. 1. 2020.

Povodom Dana sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti u holu Gimnazije A. G. Matoša postavljena je prigodna izložba učeničkih radova. U najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila zatvorenike koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Učenici gimnazije pod mentorstvom profesorice Ines Jančula i profesora Dubravka Aladića crtali su portrete zatvorenika iz Auschwitza. Ovim crtežima odali su počast svim žrtvama holokausta. Elie Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade za mir, pisac, profesor i aktivist, te bivši zatočenik koncentracijskih logora Auschwitza i Buchenwalda rekao je "zaboraviti mrtve značilo ubiti ih drugi put". Ovom izložbom čuvaju se sjećanja na one koji su prošli patnje i potiču se učenici da razmišljaju o moralnim i duhovnim pitanjima koja proizlaze iz holokausta i koja se mogu primijeniti u današnjem svijetu. Učenici čiji su crteži izloženi na izložbi su Mia Platužić, Matea Klobučar, Stjepan Mršić, Iva Crnoja, Korina Petric, Nikolina Laki, Maja Mijakić, Marijana Vukić, Nina Zaharov, Marija Jukić, Karla Tilman, Eva Miladinović, Carla Goluža, Saša Markulić i Marta Tilman.

Slike s izložbe pogledajte u galeriji.
CMS za škole logo
Gimnazija A. G. Matoša Đakovo / +385 31 814060, HR-31400 Đakovo / www.gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr / ured@gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju