preskoči na sadržaj

Gimnazija A. G. Matoša Đakovo

 > Naslovnica
Vijesti

Uručene DSD II (B2/C1) diplome našim maturantima

Autor: Silvija Profusek, 19. 6. 2020.

Ponosni smo na naše učenike četvrtih razreda Moniku Peer, Agatu Radman, Martinu Kedačić, Martinu Slobođanac (4.d), Filipa Ćaletu (4.c) i Mariju Sabljo (4.b), koji su u sklopu fakultativne nastave za Njemačku jezičnu diplomu uspješno položili DSD II ispit s velikim C1 stupnjem znanja njemačkog jezika. Zasluženo dobivena diploma rezultat je njihovog rada i truda te dolaska na fakultativnu nastavu. Zahvaljujemo i svim našim nastavnicama njemačkog jezika zbog kojih godinama ostvarujemo najbolje rezultate na ovom u svijetu priznatom jezičnom ispitu!

Njemačka jezična diploma (DSD, Deutsches Sprachdiplom) ispit je znanja njemačkog jezika Konferencije ministara kulture Savezne Republike Njemačke (KMK - Kultusministerkonferenz) za učenike u inozemstvu. Ispit za Njemačku jezičnu diplomu trenutačno godišnje polaže više od 70 tisuća učenika u više od 70 zemalja svijeta.

Učenici koji su položili drugi stupanj Njemačke jezične diplome imaju dovoljno znanja njemačkog jezika za studij na nekom od njemačkih sveučilišta i ne moraju polagati ispit iz njemačkog jezika koji je inače obvezan pri upisu na studij u Njemačkoj. Pri upisu na studij njemačkog jezika na fakultetima u Hrvatskoj učenici s položenim ispitom za Njemačku jezičnu diplomu imaju bodovne prednosti.

U Hrvatskoj se ispit za Njemačku jezičnu diplomu drugog stupnja (DSD II, nivo B2/C1) može polagati od 1998. godine., a u Gimnaziji A. G. Matoša od 2005. godine. Taj viši stupanj diplome mogu steći samo učenici u školama koje je za to ovlastila Konferencija ministara kulture Njemačke i koji su pohađali dodatnu nastavu njemačkog jezika u okviru fakultativnog predmeta „Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu“.

DSD II je međunarodno priznati certifikat. Ispiti za DSD II standardizirani su prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike i održavaju se istovremeno širom svijeta u studenom i prosincu. 
Ispitom za DSD II provjeravaju se jezične kompetencije na razini B2, odnosno C1: čitanje s razumijevanjem, slušanje s razumijevanjem, pismena komunikacija i usmena komunikacija. Položeni ispit dokaz je odličnog poznavanja njemačkog jezika i preduvjet za studij u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

U Gimnaziji A. G. Matoša fakultatitvnu nastavu njemačkog jezika za polaganje Njemačke jezične diplome izvode nastavnice njemačkoga jezika Viktorija Krbavac, Tanja Schleis i Silvija Profusek, koje su ujedino i članovi Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba.
CMS za škole logo
Gimnazija A. G. Matoša Đakovo / +385 31 814060, HR-31400 Đakovo / www.gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr / ured@gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju